Το φαράγγι της Σαμαριάς

(επισκέψιμο από Μάιο-Οκτώβριο)

 

Το πιο διάσημο φαράγγι στην Κρήτη, την Ελλάδα και ίσως στην Ευρώπη. Η επίσκεψη περιλαμβάνει μια απόσταση 16 χιλιομέτρων στα Λευκά Όρη της Δυτικής Κρήτης, από υψόμετρο 1250μ. που οδηγεί στην Αγία Ρουμέλη και το Λιβυκό Πέλαγος. H περιβαλλοντική και πολιτιστική του αξία, οδήγησαν στη δημιουργία του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς.

 

Πέντε με έξι ώρες είναι ένας αρκετά καλός χρόνος για να διασχίσει κανείς το φαράγγι.  Όμως δεν πρόκειται για αγώνα πεζοπορίας! Είμαστε εδώ για να απολαύσουμε και να αισθανθούμε αυτό το όμορφο μέρος, να παρατηρήσουμε  τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς και τους κατοίκους τους: πουλιά όπως ο γυπαετός (Gypaetus barbatus) και το όρνιο (Gyps fulvus) που ψάχνουν για τη λεία τους και ο κρητικός αίγαγρος (Capra aegagrus creticus), ο οποίος σύμφωνα με μελέτες προτιμά  τις περιοχές με κλίση μεγαλύτερη από 30%. Να απολαύσουμε  τη μυρωδιά των φρυγάνων και των αρωματικών βοτάνων που χρησιμοποιούνται από τους Κρητικούς για τη γεύση τους αλλά και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Μια-δυο επιπλέον ώρες στο φαράγγι είναι απαραίτητες για να ευχαριστηθούμε την επίσκεψή μας στο φαράγγι της Σαμαριάς.

 

Μόλις φτάσουμε στην Αγία Ρουμέλη και στο Λιβυκό Πέλαγος είναι η ώρα να ξεκουραστούμε. Το καραβάκι θα μας μεταφέρει στο λιμάνι των Σφακίων, από όπου μπορούμε να επιστρέψουμε στα Χανιά ή να συνεχίσουμε το ταξίδι μας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φαράγγι της Σαμαριάς μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Δρυμού.