Χρυσή

Η Χρυσή, Γαϊδουρονήσι, ή απλά “Το νησί”, σύμφωνα με τους ντόπιους, βρίσκεται μόλις 10 ναυτικά μίλια από την Ιεράπετρα στο νότιο Λασίθι, αλλά, μόλις φτάνεις εκεί, ότι έχεις αφήσει πίσω μοιάζει να είναι πολύ μακριά ….!

Το ταξίδι διαρκεί περίπου 50 λεπτά. Τα ζωνοδέλφινα (Stenella coeruleoalba) που μερικές φορές πλησιάζουν το καραβάκι φέρνουν μαζί τους έναν φιλόξενο αέρα. Η χρυσή άμμος και τα γαλαζοπράσινα νερά, τα ευαίσθητα δάση αμμοθινών – κέδρων (Juniperus oxycedrus subsp.macrocarpa και Juniperus phoenicea), που καλύπτουν μια έκταση. 358,5 στρεμμάτων (35,85 εκτάρια), οικοσύστημα που προστατεύεται σε όλες τις ευρωπαϊκές ακτές, κάνουν αυτό το νησί των 5 km2  μοναδικό. Η Χρυσή είναι ακατοίκητη, παρ ‘όλα αυτά σφύζει από ζωή. Κατά τη διάρκεια της βόλτας μας θα συναντήσουμε πέρδικες (Alectoris chukar), σαύρες (Podarcis erhadii), κυρτοδάκτυλους (Cyrtopodion kotschyi), ενώ τα μεταναστευτικά πουλιά όπως ο Λευκοτσικνιάς (Egretta garzetta), και Σταχτοτσικνιάς (Ardea cinerea) είναι συχνοί επισκέπτες. Ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) και ο Αρτέμης (Calonectris diomedea) και άλλα θαλασσοπούλια βρίσκουν στη Χρυσή ένα ασφαλές μέρος για να φωλιάσουν.

Το άρωμα των κρίνων της θάλασσας (Pancratium maritimum), που ανθίζουν τον Αύγουστο και τα εκατομμύρια των πολύχρωμων κοχυλιών είναι επίσης μερικοί από τους λόγους που θα πρέπει να επισκεφθείτε τη Χρυσή. Στην αρχαιότητα η πορφύρα (Haustellum brandaris) της περιοχής χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά την Ρωμαϊκή περίοδο για την πορφυρή χρωστική ουσία της.

Το περπάτημα, η γνωριμία με τα φυτά και τα ζώα του νησιού, το κολύμπι, το βούτηγμα των ποδιών στην άμμο στη σκιά των κέδρων, θα συμβάλλουν σε αυτή τη μοναδική εμπειρία που κάνουν αυτό το μικρό παράδεισο αξέχαστο.