Σχετικά με την Κρήτη

This page in EnglishΕsta página en españolBu sayfanın Türkçesi

Το νησί:

Η Κρήτη βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους και αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Ένα αληθινό σταυροδρόμι πολιτισμών, η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της χώρας με περισσότερα από 1,500 χωριά, πανέμορφα τοπία, ατέλειωτες παραλίες, φημισμένη τοπική κουζίνα, μοναδική χλωρίδα, γραφικές πόλεις και επιβλητικά βουνά. Ενώ οι επιλογές που προσφέρονται στον επισκέπτη είναι πάμπολλες, οι αποστάσεις δεν είναι με κανένα τρόπο απαγορευτικές, κάνοντας κάθε εκδρομή μια ξεκούραστη και ενδιαφέρουσα εμπειρία. Το μεγάλο μέγεθος του νησιού επιτρέπει στον επισκέπτη του να ανακαλύπτει συνεχώς καινούριες γωνιές σε κάθε του επίσκεψη.

Φυσικό περιβάλλον:

Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας βρίσκεται στην καρδιά της ανατολικής μεσογειακής λεκάνης, όπου συναντιούνται η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική. Τα βουνά της περιοχής με υψόμετρο πάνω από 2400 μέτρα, τα πολυάριθμα οροπέδια, το κρητικό και το λιβυκό πέλαγος επηρεάζουν το τοπικό κλίμα, τη βλάστηση, τη χλωρίδα και την πανίδα και τα ενδημικά είδη όπως ο γνωστός κρητικός αίγαγρος. Τα μονοπάτια που ανήκουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικών περιοχών αλλά και λιγότερο γνωστές διαδρομές είναι ο τέλειος τρόπος για να γνωρίσει και να νιώσει κανείς την κρητική φύση.

village people

Οι Κρητικοί:

Το ορεινό του εδάφους, το υγιεινό κλίμα, ο λαμπερός ήλιος και η πλούσια κρητική γη έχουν σμιλεύσει το χαρακτήρα των Κρητικών, χαρίζοντάς τους μια περήφανη, ανοιχτόκαρδη, φιλόξενη και φιλελεύθερη φύση. Η Κρήτη σε αντίθεση με άλλα μέρη της Ελλάδας, έχει καταφέρει να διατηρήσει τις παραδόσεις και τον ιδιαίτερο πολιτισμό της, παρά την αλματώδη οικονομική ανάπτυξη και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του νησιού. Η Κρητική παράδοση έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν και εκφράζεται μέσα από τη λαϊκή τέχνη, μύθους, θρύλους και τη μουσική. Πανέμορφα κεντήματα, εργαστήρια χρυσοχοΐας, γυαλικά και κεραμικά είναι μερικοί μόνο από τους τομείς έκφρασης του Κρητικού. Μεγάλες προσωπικότητες που γέννησε η Κρήτη και που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Ελ Γκρέκο και οι συνθέτες Μίκης Θεοδωράκης και Γιάννης Μαρκόπουλος.

vegetables

Προϊόντα του νησιού:

Η Κρήτη είναι πραγματικά ένα ευλογημένο νησί. Σ’ αυτό συντελούν το ήπιο μεσογειακό της κλίμα, η εύφορη γη και η πλούσια φύση της. Τα προϊόντα της Κρητικής γης είναι εξαιρετικής ποιότητας και περιλαμβάνουν κρασιά, ελαιόλαδο με παγκόσμιες διακρίσεις, φρούτα, άγρια χόρτα και τοπικά βότανα, καθώς επίσης και την τσικουδιά. Όλα βρίσκουν τη θέση τους στην περίφημη Κρητική κουζίνα, χαρίζοντας μοναδικές γευστικές απολαύσεις και αποδεδειγμένα, υγεία και μακροζωία.

Europa

Μυθολογία:

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Δίας, ο πατέρας των θεών γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Εδώ ήταν επίσης το μέρος που επέλεξε ο ίδιος, μεταμορφωμένος σε ταύρο, να φέρει την Ευρώπη, αφού πρώτα την είχε απαγάγει από την πατρίδα της στη Φοινίκη. Από την ένωσή τους γεννήθηκε ο μυθικός βασιλιάς της Κρήτης, Μίνωας που βασίλευε από το επιβλητικό ανάκτορο της Κνωσού. Όπως απέδειξε και η αρχαιολογική σκαπάνη, ο δαιδαλώδης χαρακτήρας του ανακτόρου ήταν αυτός που ενέπνευσε τη δημιουργία του γνωστού μύθου του λαβύρινθου. Εκεί μέσα ήταν κλεισμένος ο Μινώταυρος, το μυθικό πλάσμα με ανθρώπινο σώμα και κεφάλι ταύρου. Στο ίδιο μέρος βρέθηκαν φυλακισμένοι και ο Δαίδαλος με το γιο του Ίκαρο. Στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν από την Κρήτη, κατασκεύασαν φτερά από κερί και πούπουλα και έγιναν έτσι οι πρώτοι άνθρωποι που κατάφεραν να πετάξουν. Οι μύθοι όμως που αφορούν την Κρήτη δεν περιορίζονται στην αρχαία μυθολογία, καθώς η Κρητική φαντασία δεν σταμάτησε ποτέ να γεννά και να δημιουργεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο θρύλος για τους Δροσουλίτες, στο Φραγκοκάστελο νότια του νομού Χανίων.

knossos columns

Ιστορία:

Η Βίβλος αναφέρει την Κρήτη ως Καφτόρ, ενώ οι Φαραώ ονόμαζαν τους Μινωίτες Κεφτιού. Το νησί αποτέλεσε το λίκνο του αρχαιότερου Ευρωπαϊκού πολιτισμού, γνωστού σήμερα ως Μινωικού. Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Άραβες, Βενετσιάνοι και Οθωμανοί άφησαν αναρίθμητα σημάδια της παρουσίας τους στο νησί που ανέκαθεν ήταν σταυροδρόμι και χωνευτήρι πολιτισμών. Ο επισκέπτης σε κάθε βήμα του θα δει μνημεία αυτών των πολιτισμών και θα διακρίνει καθαρά την αδιάσπαστη ροή της ιστορίας στο νησί. Μινωικά ανάκτορα, Ελληνικές και Ρωμαϊκές αρχαιότητες, Βυζαντινά μνημεία, Βενετσιάνικα αρχοντικά, τείχη και κάστρα, Τουρκικά τζαμιά και κρήνες, συναγωγές και παραδοσιακά χωριά καθιστούν την Κρήτη μια ζωντανή μηχανή του χρόνου, όπου το παρελθόν και η ιστορία ξεδιπλώνονται συνεχώς μπροστά μας.